Maak kennis met elektronische roken!

Maak kennis met elektronische roken!

De laatste tijd is de elektronische sigaret met een enorme opmars bezig in onze samenleving. In andere landen zoals België heeft de e-sigaret zelfs al een gevestigde status gekregen. Hier in Nederland zijn er zoals altijd tegenstanders maar ook zeker voorstanders. Er zijn al enkele verhitte discussies geweest over het gebruik van de e-sigaret maar is dit terecht? Of is de e-sigaret niet gewoon simpelweg gezonder dan een normale sigaret?

Untitled-2Waaruit bestaat een elektronische sigaret?

Een e-sigaret is simpel gezegd een apparaatje dat op dezelfde manier wordt gebruik als een gewone sigaret alleen dan elektronisch. Er zijn zelfs een groot aantal e-sigaretten op de markt die er ook hetzelfde uitzien als een gewone sigaret. De e-sigaretten bestaan uit de volgende onderdelen:
• Een batterij
• Een cartridge
• Een verdamper
De e-sigaret produceert geen rook, maar damp. Dat komt logischerwijs door de verdamper. Die werkt als een verwarmingselement. De damp voelt en ziet eruit als echte rook maar het is dus geen echte rook. Zo wordt het gevoel van roken en de handeling van het roken door de elektronische sigaret nagebootst.

De voordelen van een e-sigaret

Ondanks alle onderzoeken, discussies en opinies zijn er toch enorm veel mensen die gebruik maken van de e-sigaret. Er zitten ook wel een aantal voordelen aan het gebruik van een e-sigaret. Hier de belangrijkste op een rijtje:
• Gezonder. De e-sigaret is een stuk gezonder dan een normale sigaret. De damp die je inademt als je een e-sigaret rookt bevat geen teer, koolstofmonoxide of andere schadelijke stoffen. De hoeveelheid schadelijke stoffen die in een e-sigaret zitten kan je op één hand tellen, dit in tegenstelling tot wel meer dan 3.000 schadelijke stoffen die in een normale sigaret zitten.
• Nicotinevrij. Er bestaan ook zeker elektronische sigaretten zonder nicotine. De stof die je sterk doet verslaven aan nicotine tast je hart en je bloedvaten aan. Er zijn vele e-sigaretten die deze stof niet bevatten
• Betere conditie en uitstraling. Je rokershoest verdwijnt en je ademhaling gaat er ook zeker op vooruit, daarbij zie je er ook een stuk stralender uit. Je huid wordt er ook een stuk gezonder van.
• Geen nare geurtjes. Bij normaal roken is het zo dat de geur in je kleren, haar en lakens gaat. Bij elektrisch roken is dit niet het geval. De damp laat geen onaangename geuren na en daardoor is het een stuk prettiger om ook in je huis te roken.
• Goedkoper. Een flesje vloeistof is erg goedkoop en gaat net zo lang mee als 100 sigaretten. Daarbij rook je automatisch minder omdat je sigaret niet op brand dus je hebt ook minder haast om te roken.

Overstappen op een e-sigaret?

Als je nu denkt dat je moet overstappen op een e-sigaret moet je de nadelen en de voordelen tegen elkaar afwegen. Want er zitten natuurlijk ook nadelen aan het gebruiken van een e-sigaret. Zo brengt het toch een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee, is het niet in de winkel te verkrijgen en kan het elektronische materiaal het wel eens begeven. Zorg ervoor dat je je ervan bewust bent wat de consequenties zijn van een e-sigaret en laat je goed informeren!

Comments are closed.